top of page

Het Vissen    

Methodes 

De oevers van Lough Derg zijn op de meeste plekken ontoegankelijk en de oeverzones zijn ondiep en bezaaid met rotsen. Bovendien zijn er veel rietkragen. Daarom kan er alleen vanuit de boot gevist worden. Je kunt zowel met kunstaas als dood aas vissen, het gebruik van levend aas is verboden in Ierland. 

Bij de kunstaasvisserij kan er zowel slepend (=trollend) als werpend gevist worden. Bij het slepen wordt er in korte tijd veel water gedekt en daarom is het een efficiënte methode. Je leert er ook snel het viswater mee kennen. Het is een relaxte manier van vissen, waarbij een boterham of kop koffie genuttigd kan worden terwijl u vist. Je sleept bij voorkeur over open water: langs taluds, boven grillige bodems met veel structuur en natuurlijk langs plekken waar je al eerder aanbeten hebt gehad of snoek hebt gevangen! 

Trollen op snoek in Ierland
Snoekvissen met jerkbaits in Ierland

Werpend vissen doe je door de boot zijwaarts over een stek te laten driften en je kunstaas vóór de boot uit te gooien (dus met de wind mee). Groot voordeel is dat je constant boven hotspots zit te vissen zoals plantenbedden en plekken met veel structuur op de bodem. Bovendien is het visuele aspect van een naderende en attackerende snoek iedere keer weer een belevenis op zich! Dat mis je bij slepend vissen. Nadeel van deze methode is dat je minder water dekt dan met slepend vissen en dat je de stekken vrij precies moet weten te liggen. Een polariserende zonnebril is een groot voordeel: je ziet hiermee veel beter de aanstormende snoek, maar ook plantenbedden en rotsen zie je veel beter, waardoor je nauwkeuriger en efficiёnter over de stek kan vissen.

Een andere effectieve methode is het vissen met dood aas. Dit werkt met name goed in het najaar en de winter. Je kunt het best langzaam roeien of de boot met de wind mee laten driften met uw aasvissen aan een takel onder een dobber. Zorg voor dobbers die minimaal 30 gram lood plus de aasvis kunnen dragen, zodat de aasvis op de benodigde diepte (soms meer dan 8 meter) blijft. Een dood-aashengel of een karperhengel zijn ideaal voor deze manier van vissen. Dood aas is bijna altijd ter plaatse verkrijgbaar.

Dood aas vissen in Ierland

Materialen

Het is u bekend dat er geen land ter wereld is waar de snoeken zo'n brute vechtlust vertonen als in Ierland. Dit geeft veel spektakel tijdens de dril en het is prachtig om te ervaren hoe sterk en wild de Ierse snoeken zijn. Het betekent ook dat uw materiaal zwaar op zijn donder krijgt. Daarom is het aan te raden om minimaal met het hieronder beschreven materiaal te vissen op Lough Derg. Het gebruik van lichter materiaal resulteert in een te lange dril of het verspelen van snoek door lijnbreuk. Beide scenario's zijn meestal fataal voor de snoek en dat is niet de bedoeling!

sterke snoeken in Ierland
Springende snoek in Ierland
sterke snoeken in Ierland

Gebruik een hengel met een werpvermogen van minimaal 60 gram en in de buurt van planten of obstakels 80 gram of meer. Kies hierbij voor een gevlochten  lijn met een trekkracht van minimaal 18 kg. Op een jerkbaithengel kunt u beter een (dyneema) lijn van minimaal 22kg trekkracht gebruiken omdat de lijn het extra zwaar te verduren heeft vanwege het jerkend binnenvissen van zwaar kunstaas.

Mocht u niet over het juiste materiaal beschikken: u kunt bij mij een hengel huren compleet met molen, een topkwaliteit lijn en stalen onderlijn.

Gebruik bij het snoekvissen in Ierland altijd een snoekbestendige onderlijn. Mijn voorkeur gaat uit naar een stalen onderlijn (minimaal 20kg trekkracht) of fluorocarbon (minimaal 0,8mm). Heel erg belangrijk is het gebruik van een goede speldsluiting, want de meeste modellen die bij uw hengelsportzaak liggen zijn ronduit slecht!! Goede speldsluitingen zijn o.a. de Staylock, Berkley Crosslock, de Coastlock of een spiraalsluiting. De meeste andere sluitingen zijn onbetrouwbaar omdat ze soms openspringen als de snoek gaat springen en in de lucht wild met zijn kop gaat schudden. De bovenste rij spelden in de foto raad ik sterk af!

vismateriaal Ierland

Nog even iets over het kunstaas: je kunt pluggen, jerkbaits, softbaits ("plastic"), swimbaits, lepels, spinners, spinnerbaits etc. gebruiken. Het werkt allemaal. Persoonlijke voorkeur speelt daarbij een belangrijke rol, maar het hangt ook van de omstandigheden en het jaargetijde af. Merk of kleur zijn mijns inziens van ondergeschikt belang. Als u wel een voorkeur heeft voor bepaalde kleuren of merken: gebruik die dan, want vertrouwen in je kunstaas is belangrijk.

Het is wel belangrijk om het kunstaas niet te klein te kiezen. Lough Derg is 13000 hectare groot en het gemiddelde formaat van de snoek is ook groot. Je kunstaas mag daarom best een beetje opvallen. Kies dus voor kunstaas met een lengte van 12 tot 20 cm. Groter mag ook, maar is absoluut niet nodig! Zorg voor scherpe haken en neem kunstaas mee voor verschillende dieptes. 

Zorg uiteraard ook voor goed onthakingsmateriaal, dus een puntbektang met een lange bek en een kniptang om dreggen door te knippen die vervelend gehaakt zijn.

bottom of page