top of page
Lough Derg

Lough Derg is een enorm meer. De lengte bedraagt 40 km en de oppervlakte is 13.000 hectare. Het meer kent vele baaien, inhammen en eilandjes en de bodemstructuur is gevarieerd met zowel zandplaten als grillige rotsbodems. Er zijn ook vele taluds, variërend van langzaam aflopend tot zeer steil. Verder vind je veel rietkragen en plantenbedden op Lough Derg. Het water is helder met een zichtdiepte van 1 tot 3 meter. De bergen in het zuidelijke deel van het meer zijn niet alleen erg fraai, maar ze bieden ook beschutting tegen wind. Je kunt ook op de rivier de Shannon vissen.

snoekvissen op Lough Derg
snoekvissen voorjaar in Ierland
visvakantie Ierland Shannon

Op het meer tref je diverse vogelsoorten aan, waaronder zwanen, zilverreigers, brilduikers, zaagbekken, ijsvogels etc. Met een beetje geluk zie je een slechtvalk of een gigant van een zeearend. Deze laatste heeft ook wel de bijnaam "de vliegende deur" en dat is niet voor niets. De spanwijdte van zijn vleugels is met 2,5 m zeer imposant om te zien! Daarnaast heb je kans op een mink of een otter te zien. 

Voor ik het vergeet: er zit ook snoek!

Grote snoek in Ierland
snoek vangen in Ierland
dikke snoek in Ierland snoekvissen

Andere roofvissen die je kunt vangen zijn baars en (wilde) bruine forel. Er zit veel baars op het meer en met vertikalen kun je er vele tientallen vangen. Zowel baars als forel kunnen gevangen worden door te slepen met kleine plugjes. Af en toe vangen we een kanjerforel als bijvangst als we op snoek vissen. Dan heb ik het over forellen van 50-85 cm!

baarsvissen in Ierland
Grote forel vissen in Ierland
forelvissen in Ierland

Andere vissoorten die je op Lough Derg tegen komt zijn: brasem, blankvoorn, ruisvoorn, zeelt, paling, grondel en een enkele zalm. Er komen ook veel hybrides voor op Lough Derg (kruising blankvoorn/brasem en ruisvoorn/brasem).

bottom of page